Бъдещи работни места: 6 зелени кариери, които ще се развиват през следващото десетилетие

Бъдещи работни места: 6 зелени кариери, които ще се развиват през следващото десетилетие

От градско земеделие до устойчив дизайн, младите хора могат да навлязат в нов свят на работа.

Откакто световната икономика беше поставена на колене от пандемията COVID-19, икономисти и световни лидери са заети да измислят начини за смекчаване на щетите, като същевременно предприемат действия за климата.

Отговорът е очевиден както за защитниците на климатичните активисти, така и за членовете на обществеността. Активисти и граждани насърчават предприемачите  да видят това като възможност за инвестиране в устойчиви индустрии, които ще осигурят възможности за работа, от които хората се нуждаят, и ще помогнат за спасяването на планетата.

Това е идея, която има известен успех, като много внимание бива обръщано към „по-екологични строежи на сгради“ например. 

Обединеното кралство също избира да задели £134 милиона инвестиции за бизнеса за разработване на чисти технологии и създаване на зелени работни места. Това се превръща в разрастващ се сектор, който ще получи повече инвестиции.

Това, че секторът за устойчивост расте, е чудесна новина за всеки, който иска да види как светът постига целите си за нулеви въглеродни емисии и поддържа глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

„Зелените работни места“ – например ролите, които допринасят за прехода към нисковъглеродна икономика – се увеличават от известно време. В САЩ например работните места в сектора на чистата енергия са нараствали всяка година през петте години до 2020 г. До 2019 г. е имало 10 пъти повече работни места в зелената икономика на САЩ, отколкото в индустрията за изкопаеми горива, установи проучване на University College London .

В годишния доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) , публикуван през септември 2020 г., се казва, че броят на работните места в сектора на възобновяемите енергийни източници е достигнал 11,5 милиона в световен мащаб.

В Англия Асоциацията на местните власти прогнозира, че до 2030 г. може да има до 694 000 преки работни места в икономиката с ниски въглеродни емисии и възобновяема енергия - спрямо 185 000 през 2018 г.

Решихме да разгледаме някои от интересните нови и развиващи се роли, за които може да кандидатстваме в бъдещето на надпреварата към нулеви въглеродни емисии.

Градски фермер
Градското земеделие, понякога наричано „вертикално земеделие“, е тенденция, произтичаща от световната нужда да се изхранват повече градски жители, използвайки по-малко земя и вода. Това включва отглеждане на култури на покриви и в малки парчета обработваема земя, намиращи се в рамките на градовете - и изисква квалифицирани практици, за да постигне успех.

В САЩ градското земеделие е нараснало с 30% през последните 30 години и може да помогне за подобряване на продоволствената сигурност в райони на градове, известни като „хранителни пустини“, според изследване на Мигел Алтиери, професор по агроекология в Калифорнийския университет, Бъркли.

Този тип градско земеделие идва с много зелени ползи, като пестене на енергия, увеличено биоразнообразие в градската зона, кръговрат на хранителните вещества и контрол на микроклимата, казват неговите защитници.

 Зелен дизайнер

Творческите индустрии могат да играят огромна роля в трансформирането на нашите икономики. Дали това е като устойчив моден дизайнер, който прави дрехи от рециклирани материали или пионер създаващ продукти от веган /еко/ кожа, или като художник, който събира хиляди парчета пластмасови отпадъци, за да създава изкуство.

Творците са в уникална позиция да прокарат границите на възможното и да вдъхновят промяната в полетата си на работа. 

Създават се нови възможности за работа, като работни позиции в  областта на екоархитектурата например. Може да намерите новото си работно място като проектирате сгради, които имат възможно най-малко въздействие върху околната среда. Това може да означава, вместо разчистване на земя за създаване на нови сгради, работа в тандем с вече съществуващите местообитания, използване на устойчиви материали и най-ефективното използване на енергия. Помислете за сгради, сгушени в дървета, или с трева на покрива, за да е топло, или къща, пълна с рециклирани предмети и мебели.

Производител на възобновяема енергия
Инженерите и техниците за сектора на възобновяемите енергийни източници са много необходими, ако светът ще се откаже от зависимостта от изкопаеми горива. Помислете за всички хора, необходими за проектиране и изграждане на слънчеви панели и вятърни турбини за генериране на електричеството, което използваме.

Работните места в слънчевата енергия са водещи по отношение на растежа, според доклада на IRENA, с 3,8 милиона работни места в сектора по света, една трета от общите работни места за възобновяема енергия, които са идентифицирали.

По-рядко срещана форма на възобновяема енергия е приливната енергия, но тя се развива. Обединеното кралство  има ветровит климат в тази връзка се установява, че енергията, генерирана от морски вълни, може един ден да осигури 20% от енергийните нужди на страната .

През 2011 г. първото в света морско устройство в търговски мащаб за производство на енергия за националната мрежа от вълни беше поставено край Шотландските острови Оркни, едно от 30-те устройства, които са били тествани там от Европейския център за морска енергия.

Друго устройство, инсталирано през 2017 г., сега обикновено произвежда 7% от електроенергията на Оркни, според BBC. И така, „създател на вълни“ звучи като доста готина роля, която потенциално един ден да добавите към CV-то си.

Консултант по устойчивост
Не всеки има технически умения, за да бъде инженер, но това не означава, че няма роли за хора с бизнес ум и умения за управление на проекти, които да допринесат за подпомагането на бизнеса да стане зелен.

Консултантите по устойчивост се наемат заради техния опит в това как да намалят въглеродния отпечатък на компанията. Те могат да направят оценка на въздействието върху околната среда и да насочат организацията към намаляване на въглеродните емисии, отпадъците и използването на вода, наред с други дейности.

Консултантите могат да участват в по-големи проекти - като например съветване на правителството как да гарантира, че новата транспортна инфраструктура или нов проект за градско възстановяване е екологосъобразен. Консултантите по устойчивост ще бъдат жизненоважни през идните години.

Работник в строителството на зелени домове
Преоборудването на вече съществуващи сгради, за да станат по-енергийно ефективни и устойчиви, и гарантирането, че новите сгради отговарят на по-строгите стандарти за ниски въглеродни емисии, са две области на работа, които изискват много по-квалифицирани работници.

Строителният сектор има най-голям потенциал за значително намаляване на въглеродните емисии в сравнение с други сектори с големи емисии, според Световния съвет за екологично строителство , въз основа на доклад от Програмата на ООН за околната среда през 2009 г. Спестяванията на емисии от зелените сгради биха могли да достигнат до 84 гигатона въглероден диоксид до 2040 г., прогнозира Програмата за околната среда на ООН .

Въпреки това има още толкова много работа за вършене — като емисиите от глобалния строителен сектор са най- високите , регистрирани някога през 2019 г.

За да се насърчи обратът, се очаква да има бум на работните места в зеленото строителство, като Международната организация на труда прогнозира 6,5 милиона работни места в устойчивото строителство до 2030 г., вторият най-бързо развиващ се сектор след зелената енергия.

Учен по околната среда
Ръст от 8% на пазара на труда за учени по околната среда се очаква между 2020 г. и 2029 г., според кариерните специалисти на The Balance.

Не е трудно да се разбере защо — въздействието на изменението на климата вече се усеща с увеличаване на екстремните метеорологични явления и най-горещите години в историята.

Учените, които могат да оценят, предвидят и документират щетите, причинени от затоплянето на температурите, ще бъдат жизненоважни през следващите десетилетия, за да информират света.