Търсени зелени работни места през 2023 година

Търсени зелени работни места през 2023 година

Когато започваме кариерата си, много от нас искат да тя да има положително въздействие върху обществото или природата. Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства в света, така че много работни места с положително въздействие могат да бъдат намерени в сектора на околната среда. Тази статия разглежда най-търсените „зелени“ работни места.

Преди около 10 или 20 години някои от  работните  места които оказват положително въздействие не съществуваха. Други съществуваха, но изглеждаха съвсем различно. Докато се опитваме да защитим бъдещето на нашата планета, екологичните умения стават все по-важни.

Въпреки че е трудно да се дефинира „зелена“ работа, обикновено имаме предвид тези професии, които се фокусират върху околната среда – с други думи, защита на природните ресурси и пространства на земята, като същевременно се ограничават вредните емисии и въздействия. Ето някои от най-търсените професии в момента.

  • Инженер по възобновяема енергия

Енергийните компании винаги са имали нужда от квалифицирани инженери. В миналото повечето работни места бяха в сектора на петрола, въглищата и газа. С разрастването на сектора на възобновяемата енергия расте и броят на работните места свързани със зелената енергия. Можете да работите като монтажник на слънчеви панели или техник на вятърни турбини. 

  • Строителен инженер

Като строителен инженер ще проектирате сгради и други конструкции. В наши дни правилата за устойчивост означават, че строителните проекти трябва да избягват загубата на енергия и други ресурси. Ако проектирането на сгради не е вашето нещо, устойчивото градоустройство може да бъде повече за вас. Градоустроителите гледат по-широко на градските пространства, за да ги направят по-зелени и „кръгли“, което означава, че използват повторно ресурсите и избягват отпадъците. Можете също така да работите като ръководител на проекти , ръководейки ежедневни строителни проекти.

  • Учен

Като учен по околната среда вие ще събирате, анализирате и представяте информация, за да помогнете за опазването на планетата. Вашата работа може да помогне да се намерят отговори на някои от най-големите предизвикателства в света, като изменението на климата. Можете също така да се съсредоточите върху конкретни аспекти, като качеството на водата, почвата или въздуха. Можете също така да работите като съветник или консултант , а там работата ви ще бъде да помагате на организациите да станат по-екологични и по-устойчиви.

  • Мениджър по риболова

По-специфична работа за управление на проекти може да бъде като мениджър по риболова. В тази роля ще трябва да управлявате рибните запаси, които са важни за биоразнообразието. Можете също така да се справите с правни аспекти и дори спешни случаи, като петролни разливи.

  • Дървен хирург

Ако обичате да сте активни и на открито, оперирането на дърветата може да е за вас. Тази кариера не е свързана само със изсичане на дървета. Освен това има голям екологичен фокус. Хирургията на дърветата включва засаждане на нови дървета и храсти, грижа за болни дървета и като цяло защита на естествената среда. По подобен начин лесовъдите опазват и възстановяват горите, включително ги защитават от болести и горски пожари и се справят с обезлесяването.

  • Продуктов дизайнер

Продуктовите дизайнери трябва да създават продукти, които издържат по-дълго, работят по-ефективно и имат по-малко въздействие върху околната среда. Продуктите могат да варират значително, от рециклируеми опаковки до електрически автомобили. Друг интересен пример е облеклото. За да намали въздействието си, включително отпадъците от „бързата мода“, се нуждаем от модни дизайнери, които да правят дрехи, които издържат по-дълго и да използват рециклирани материали.

Бъдете отворени и имайте предвид целите си – има много зелени работни места, които биха могли да бъдат точно за вас!